Klima og energi

Information

Udgiv indhold
Seneste fra information.dk/klima
Opdateret: 3 år 38 uger siden

DI modsætter sig forslag om bæredygtigt biobrændstof

22. november 2012 - 22:54

I 2020 skal en tiendedel af EU’s transportsektors energi komme fra vedvarende energi. Det vil primært ske med biobrændstof, men de fleste biobrændstoffer, der produceres og bruges i EU, er baseret på afgrøder, der også kan bruges til fødevarer og foder. EU-Kommissionen vil derfor fremme de såkaldte andengenerationsbiobrændstoffer, der produceres af organiske affaldsprodukter, og et direktivforslag om et loft for førstegenerationsbrændstoffer på fem procent af transportsektorens energiforbrug er nu under behandling i EU-Parlamentet og Ministerrådet. Forslaget blev allerede ved offentliggørelsen i oktober svækket af industrien, der hævdede, at EU-Kommissionen var ved at slå den ihjel. Nu meddeler Dansk Industri, at man er imod indførslen af loftet på fem procent.

Kategorier: Danske medier

Kloden bliver 4 grader varmere i 2060

19. november 2012 - 12:30

Kloden er på vej mod en temperaturstigning på hele fire grader frem til 2060 eller dobbelt så stor en stigning som det mål, der blev fastlagt under klimatopmødet i København for bare tre år siden.

Konsekvenserne af en sådan temperaturstigning er enorme og kan få katastrofale følger for menneskeheden. Især fattige og befolkninger i byer, der ligger langs kyster.

Det advarer Verdensbanken om i en ny rapport.

- Dette sker på meget kort tid. Verden må håndtere den globale opvarmning meget mere aggressivt, siger Verdensbankens chef, Jim Yong Kim, ved et pressemøde i Washington, hvor rapporten blev lagt frem.

Kategorier: Danske medier

Clinton i klimaoffensiv, Obama tøver

15. november 2012 - 22:30

USA’s 42. præsident, Bill Clinton, tilskrives en væsentlig del af æren for, at nationens 44. præsident, Barack Obama, blev genvalgt i sidste uge. Den populære ekspræsidents meget berømmede anbefalingstale på det demokratiske partikonvent og hans efterfølgende aktive indsats i valgkampen havde ifølge iagttagere reel betydning for tilslutningen til Obamas kandidatur til endnu en periode som præsident.

Spørgsmålet er, om Bill Clintons stærke engagement på det klima- og miljømæssige område også kommer til at præge Obamas politik de næste fire år. Lige så stærkt Clinton meldte ud onsdag under et besøg i Danmark, lige så tvetydige synes de aktuelle klimaudmeldinger fra Obama.

Kategorier: Danske medier

Kan JEG redde kloden?

15. november 2012 - 21:46

Det er en ond cirkel. Når vi spiser fødevarer produceret med store udslip af drivhusgasser, forværres klimaet. Det undergraver landbrugsproduktionen, og fødevarerne bliver færre. Ifølge FN’s fremskrivninger har vi i 2030 brug for 50 procent flere fødevarer, hvis vi skal kunne brødføde hele verdens befolkning på samme niveau, som vi gør i dag.

I det videnskabelige tidsskrift Climate Change har lektor Henrik Saxe fra Fødevareøkonomisk Institut på Københavns Universitet skrevet en artikel under overskriften »Det globale opvarmningspotentiale for to sunde nordiske diæter sammenlignet med den gennemsnitlige danske kost«. Artiklen, som beskriver otte forskellige diæter med hver deres udledning af drivhusgasser.

Kategorier: Danske medier

EU slækker på ambitionerne forud for klimatopmøde

13. november 2012 - 23:04

EU’s finansministre måtte i går opgive at blive enige om konkrete mål for, hvor mange penge unionen skal yde i bistand til u-landenes klimatilpasning. Det svækker EU’s forhandlingsposition forud for klimatopmødet i Qatar om knap to uger.

»EU tager til klimatopmødet uden et eneste forhandlingskort på hånden. Det sidste kort blev smidt væk i dag (i går, red.), da EU’s finansministre ikke kunne tage en ambitiøs beslutning om klimafinansiering,« siger Mattias Söderberg, klimapolitisk rådgiver i Folkekirkens Nødhjælp.

Kategorier: Danske medier

Kan teater egentlig være bæredygtigt?

11. november 2012 - 22:21

Bæredygtighed er et besværligt ord. Lige så snart, man kobler det med kunst, kommer det let til at lyde som et politisk manifest. Den globale klimabekymring oversvømmer i hvert fald hurtigt den kunstneriske frihed. Men nu er der altså luft under vindmøllevingerne i den danske scenekunst.

Jovist, Jytte Abildstrøms Teater har aldrig misset chancen for at bringe miljøbevidstheden ind i forestillingerne. Og Odin Teatret har senest i Det Kroniske Liv skildret et verdenssamfund efter en miljøkatastrofe.

Men nu er der også andre aktører på banen. Ikke kun lysdesignere med sparepærer og dramatikere med genbrugspapir. Men altså scenekunstnere, der ønsker at arbejde med bæredygtighed i alle aspekter, uanset om det er gennem druknebevægelser eller skepsisreplikker.

Kategorier: Danske medier

Kyoto-aftalen smuldrer efter New Zealands udmelding

9. november 2012 - 22:39

Godt to uger før FN’s næste klimatopmøde – COP18 i Doha i oliestaten Qatar – meddeler den newzealandske regering, at man ikke vil påtage sig nye CO2-forpligtelser under Kyoto-aftalen.

Dermed forringes mulighederne yderligere for at videreføre aftalen, der blev vedtaget i 1997 og satte forpligtende mål for de deltagende i-landes CO2-reduktion frem til udgangen af i år.

I klimaforhandlingerne insisterer u-landene på en Kyoto 2-aftale, der sætter nye bindende mål for i-landene frem til 2020, fordi i-landene er hovedansvarlige for den historiske CO2-udledning og stadig har de højeste CO2-udledninger pr. indbygger.

Kategorier: Danske medier

Eksperter tror på Enhedslistens grønne fond

8. november 2012 - 23:41

Et nyt forslag fra Enhedslisten om finansieringen af en såkaldt grøn fond vækker begejstring i pensionsbranchen og den grønne tænketank Concito.

Enhedslisten har tidligere foreslået at pålægge pensionskasserne at investere én procent af deres formuer i en grøn fond – en såkaldte energiomstillingsfond. Nu foreslår partiet i forbindelse med de igangværende finanslovforhandlinger, at ordningen bliver frivilligt. Til gengæld lokkes pensionskasserne så med en statsgaranti for en forrentning på cirka tre procent om året.

»Når vi er nået frem til en frivillig model, så er det, fordi vi betragter det som politisk realiserbar,« siger Enhedslistens gruppeformand, Per Clausen.

Kategorier: Danske medier

Fossile energiselskaber spildte milliardbeløb på lobbyisme mod Obama

8. november 2012 - 22:41

Trods Barack Obamas sejr var det en vred Al Gore, tidligere demokratisk vicepræsident og ledende klimaforkæmper, der på den amerikanske valgnat kommenterede resultatet på tv-kanalen Current TV.

»Hvad jeg betragter som langt den største udfordring, vi står over for – klimaændringer, global opvarmning – blev end ikke diskuteret i denne kampagne,« sagde Gore.

»For første gang siden 1988 stillede ikke ét medlem af nyhedsmediernes paneler i nogen af den præsidentielle debatter ét eneste spørgsmål om det.«

»En af hovedårsagerne til, at det ikke skete, er, at de store CO2-forurenere og deres ideologiske allierede har leveret økonomisk støtte til begge partier,« mente Al Gore.

Kategorier: Danske medier

Vi er hastigt på vej op over to graders opvarmning

6. november 2012 - 22:47

Som landet ligger, synes kun negativ økonomisk vækst at kunne sikre, at verden ikke kommer over den smertegrænse på to graders opvarmning, som klimaforskere har peget på, og som alverdens lande har vedtaget at respektere.

Sagt på en anden måde: Der skal løbes langt, langt hurtigere med reduktion af CO2-udledningerne, end det er lykkedes på noget tidspunkt det seneste halve århundrede.

Meldingen kommer fra verdens største konsulent- og revisionsvirksomhed, PricewaterhouseCoopers (PwC), i en dugfrisk rapport op til COP18, endnu et globalt møde i FN-processen frem mod internationale aftaler om at beskytte klimaet og sikre, at to-graders-grænsen ikke overskrides.

»Nu står én ting klar,« hedder det i rapporten fra PwC:

Kategorier: Danske medier

De fossile energiaktier udgør en boble, der venter på at briste

4. november 2012 - 22:16

Torsdag i sidste uge var en ret god dag for aktionærerne i de to olieselskaber Exxon og Shell, nummer et og to på Fortune-listen over verdens største virksomheder. Selskaberne aflagde regnskab for årets tredje kvartal og rapporterede om en kvartalsprofit på henholdsvis 55 milliarder og 35 mia. kroner. For årets første ni måneder er det hermed blevet til fortjenester på godt 200 mia. kr. til Exxon og knap 110 mia. til Shell. Ikke overraskende sluttede begge aktier torsdagen i plus.

Kategorier: Danske medier

’Vi er de ledere, vi har ledt efter’

2. november 2012 - 21:28

I Detroit kom de industrielle job tidligt og i stort antal. »Og de forsvandt tidligt og i stort antal,« konstaterer Grace Lee Boggs i bogen The Next American Revolution. 97 år gammel er hun stadig aktiv i Detroits græsrodsbevægelser, der i disse år kæmper for at rejse byen i kølvandet på den globalisering, som rykkede industrien og arbejdspladserne op med rode. Blandt omdrejningspunkterne for det lokale arbejde er James and Grace Lee Boggs Center to Nurture Community Leadership, grundlagt af den afroamerikanske bilarbejder James og den kinesisk-amerikanske forfatter Grace Lee.

Kategorier: Danske medier

Succes for elbiler kræver mangeårig politisk satsning

31. oktober 2012 - 22:29

For blot to år siden var prognosen, at der årligt ville blive solgt op mod 50.000 elbiler om året i Danmark, og at der ville komme mindst en halv million elbiler på de danske veje i 2020.

Men dét billede er hurtigt krakeleret. I dag kører der blot 1.100 elbiler på de danske veje, og seneste tal fra bilbranchen viser, at mens der i september blev solgt godt 14.000 nye biler i Danmark, var blot de 44 elbiler.

»Det er for tidligt at dømme elbilen ude, men det går langsomt,« erkender den danske klima- og energiminister Martin Lidegaard (R), der dog fortsat håber, at der inden for et par år vil køre 10.000-15.000 elbiler rundt på de danske veje.

Kategorier: Danske medier

Hedegaard: Grønne EU-lande må redde klima i budgetstrid

30. oktober 2012 - 23:20

Klimaet og det grønne aspekt kan blive taberen, når slagsmålet om EU’s budget for perioden 2014-2020 kulminerer de kommende uger. Rige EU-landes krav om besparelser på budgettet samt enkeltlandes kamp for rabatter og egeninteresser indebærer, at EU-Kommissionens forslag om, at 20 pct. af det langsigtede budget skal være relateret til klimabeskyttelse, er ved at blive ofret.

Fra flere sider kritiseres den danske regering for ikke at have vist tilstrækkeligt lederskab på dette område, dels under formandskabet i første halvår af 2012, dels nu hvor regeringens kræfter er helt fokuseret på at sikre Danmark en EU-rabat på én milliard kroner.

Kategorier: Danske medier

Furien Sandy

30. oktober 2012 - 21:54

Oplevelsen af den tropiske orkan Sandys hærgen i New York mandag tangerede til det surrealistiske.

Personbiler sejlede rundt i gaderne i det sydøstlige Manhattan og vestlige Brooklyn; strømmen forsvandt på nedre Manhattan kl. 20, da en transformatorstation eksploderede, og den ventes først at fungere igen om en uge; børsen på Wall Street var i går lukket for anden dag i træk. Den øvre del af en kran, fastsurret til en skyskraber, brækkede halvt over og hænger nu faretruende over 57. gade (den slags stuntnumre plejer man at se i spillefilm).

Kategorier: Danske medier

Klimaforsker: New York får endnu værre vejr

29. oktober 2012 - 18:45

En ekstrem vejrsituation omkring orkanen Sandy truer lige nu med at rasere den amerikanske østkyst og New York.

Men det bliver efter al sandsynlighed værre i fremtiden.

Det mener Aslak Grinsted, klimaforsker ved Center for Is og Klima på Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet.

- En by som New York bliver nødt til at tænke fremad og prøve på at forberede sig så godt som muligt på fremtiden, siger han til Ritzau.

Han har de senere år studeret forholdet mellem tropiske orkaner, stormfloder og den globale opvarmning. Og ifølge Aslak Grinsted øger temperaturstigningen betydeligt risikoen for ekstremt vejr.

Kategorier: Danske medier

Dong sætter havvindmøllepark på stand-by

22. oktober 2012 - 3:05

Den danske energigigant Dong Energy udskyder byggeriet af en stor havvindmøllepark i Nordsøen - angiveligt på grund af problemer med strømnettet.

Der er tale om projektet "Borkum Riffgrund 2" ud for den nordtyske kyst, som nu bliver lagt på foreløbig køl, skriver nyhedsmagasinet Spiegel.

Den tyske Dong-direktør med ansvar for vindkraft, Christoph Mertens, bekræfter over for nyhedsbureauet Reuters, at energikoncernen har måttet sætte byggeriet af havvindmølleparken på standby.

Det sker, fordi strømleverandøren TenneT ikke har kunnet levere varen, lyder det.

- Vi er blevet tvunget til at udskyde udviklingen og byggeriet af projektet Borkum Riffgrund II, siger Christoph Mertens.

Kategorier: Danske medier

’Jeg ved ikke, hvilke kræfter der modarbejder præsidenten’

19. oktober 2012 - 19:00

Det er en æstetisk opløftende oplevelse at køre gennem et landskab af gårde med hestehold. På denne årstid er markerne i Kentucky saftigt grønne. Enhver gårdejer og husmand i denne sydstat med respekt for sig selv og lidt penge på lommen holder heste, af hvilke der skulle være mellem 80 og 100.000 i Kentucky.

Hestene græsser på enge indrammet af sorte træstakitter. Sort er en populær farve. De mange store trælader, der pryder landskabet, er også malet sorte. Selv omkring træer på hestenes enge er der bygget sorte træstakitter.

Mere ordnet og rent kan det ikke blive i en amerikansk sydstat.

Kategorier: Danske medier

Danmark går solo for at få klimavenlige lande

19. oktober 2012 - 8:20

Efter 20 års arbejde med klimaforandringer i FN, står det klart, at FN ikke kan løse klodens klimaudfordring.

Det siger klima- og energiminister Martin Lidegaard (R).

- Derfor har regeringen besluttet, at sideløbende med FN-sporet har vi oprettet et såkaldt handlingsspor, hvor vi begynder at lave strategisk samarbejder med lande som Kina, Vietnam, Sydafrika og Mexico og flere andre.

Med de strategiske samarbejder skal Danmark både rådgive landene om, hvordan de kan regulere deres energisektor, samt levere knowhow og konkrete produkter.

- Det, der efterspørges, er dels, hvilken regulering der skal til. Det andet, der efterspørges, er konkrete teknologier og produkter fra vindmøller til smarte el-systemer.

Kategorier: Danske medier

Hvis ekstremt vejr bliver normen, venter hungersnøden

18. oktober 2012 - 21:12

Jeg tror, vi kan have begået en fejl. En fejl, hvis konsekvenser kan være helt uoverskuelige. Jeg tror, at vores prognoser for verdens fremtidige fødevareproduktion kan være fuldkommen forkerte.

Fødevarepriserne stiger igen, til dels fordi voldsomt vejr har anrettet skader på høstafgrøder på den nordlige halvkugle. I USA, Rusland og Ukraine har nogle af de værste tørkeperioder i mands minde ført til mindskede udbytter. I dele af Nordeuropa var det endeløse regnskyl, der forringede årets resultat.

Kategorier: Danske medier